IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Белелиев: Мит е, че България е енергиен център на Балканите

Държавата трябва да насочи усилия единствено към ВЕЦ-овете, смята ръководителят на „Централна енергоремонтна база“

09:07 | 21.09.12 г. 10
<p>
	Инж. Димитър Белелиев.<em>&nbsp;</em>Снимка: Личен архив</p>

Инж. Димитър Белелиев. Снимка: Личен архив

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
При положение, че Германия внася 2/3 от тока си (справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany), и въпреки това е най-силната икономика в Европа, мисля че няма абсолютно никакъв смисъл държавата да се напъва да строи нов АЕЦ.А мита за евтиния ток си е точно мит. ЕС е в процес на либерализация на енергийния пазар, и ако до сега сме можели да спонсорираме икономиката си с евтин ток от АЕЦ, и това скоро няма да можем да го правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мен друго ми е интересно. Като се види колко ток произвеждаха и потребяваха икономиките на Югославия, Гърция, Турция и Румъния и се сравнят с жалките стойности на България по същото време много е очевидно че не никога не сме били това, за което сме се мислили. Все едно колибрито да се сравнява с орела.Единственото по-съществено енергийно предназначение на България беше да пренася ток от една съседна държава към друга и между другото продаваше на малка загуба част от електрическото си свръхпроизводство.Всичко останало е мит. Предлагахме изгодни цени и ни ползваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Само к*етен може да твърди, че можем и трябва да разчитаме едва ли не само на ВЕЦ - при това засушаване. Пълна глупост е, че България е страна, богата на водни ресурси.Вярно е само, че вече не сме енергиен център на Балканите - заради родоотстъпническата политика през последните 20 години.3 - зависи от визията ти за бъдещето на Отечеството ни. Ако тя е да възродим икономиката и да обърнем демографските процеси - строежът на енергийни мощности е нещо неизбежно - и колкотопо-скоро, толкова по-добре.Ако България ще продължи да се мангализира и срива икономически, няма смисъл от подобни инвестиции, защото *** фабрика не строи и ток не плаща.Мен пръвият вариант по ми допада. По-добре е да се строят ВЕИ и ядрени реактори и да се спрат пушливите ТЕЦ-ове. Не съм против ВЕЦ, но те имат само спомагателна функция - гръбнакът на Българската енергетика атомен трябва да е. 2 блока на АЕЦ Белене и нови два в АЕЦ Козлодуй - междувременно да бъдат пуснати 3 и 4 блок до изтичане на срокът им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
valentin11058030
преди 11 години
голям продажник,за да си независим ти трябва производство а такива продажници им трябва разтрел,не случайно комунистите през 1944 са ги клали такива но за съжаление не са успяли да ги изчистят всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Добре ни сваля на земята г-н Белелиев . Много добре поддържания мит че сме енергиен център , та затова имаме интерес от все нови и нови мощности обрича България на огромни капиталови разходи . Какъв център и фактор сме като сме 100 % зависими от внос както на суровини така и на технология за цялата ни енергетика ? Добре поддържаните митове спомагат заинтересуваните да печелят огромни средства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Д. Белелиев: Мит е, че България е енергиен център на Балканите----------------------БГ е страната на митовете ;)1- най-интелигентни след евреите2- най-красивите жени3- най-гостоприемни4- най-образовани5-.............и до "65 " - файдата е нулева ----------американците казват : " ако си НАЙ.... - къде са ти парите" ?-----ако нямаш пари - значи .... пак си НАЙ........ , но най ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Да не мъча хората.Ето списък с мощностите в България:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
kranc_mk
преди 11 години
Г-жо, аз като не специалист а като запознат мога да обясня и приложа набързо малко по компетентна информация:http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_BulgariaТука можете да прочетете какви мощности има в България в момента.Това са същите мощности без 4 блока на АЕЦ-а който са от соц време.Тогава имаше тежка енергоемка индрустрия и 9млн калпака.Сега няма индустрия и сме 7 млн калпака.В момента се струят спекулативно още "зелени" мощности, а население почти няма или не консумира.Искаме да строим нов АЕЦ, и АДЖАБА КЪДЕ ЩЕ ОТИДЕ ТАЗИ ЕНЕРГИЯ И ЗА КАКВО НИ Е ТОЛКОВА МНОГО?ОБЯНСЕТЕ МИ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
katja
преди 11 години
Уважаеми, читателю, странно гневен тон за човек, който ако има достатъчно подробна информация, опровергаваща поднесената от инж. Белелиев, би могъл да ни я предостави. Очакваме с интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 11 години
Kaто нямаш информация колко и за къде изнасяме що дърдориш глупости???Поредния който говори едно към гьотере.Заспал сънувал нещо и на другия ден го разказва като факт.Инвестор айде моля ви се по сериозно.И спрете да каните някой щото бил директор.Това че е директор не го прави специалист.Всеки в тази държава започна да говори каквото му дойде на езика без всякаква връзка с главния мозък.http://***.tso.bg/default.aspx/mezhdusistemni-obmeni-plan/bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още